Mevcut bir binanın yapısal modelinin kurularak analiz edilebilmesi ve deprem etkileri altındaki performansının belirlenebilmesi için, yapıdan 2007 Deprem Yönetmeliği’nde de belirtildiği gibi yeterli bilginin toplanması gerekmektedir. Geometrisi, malzeme özellikleri, hasar durumu, temel sistemi ve zemin özellikleriyle ilgili elde edilen bilgilerle analiz edilmeye hazır hale getirilen yapı, yapısal modeli kurularak analiz edilir.Yapılan analiz ve hesaplar sonucunda binanın 2007 deprem yönetmeliği kapsamında deprem etkileri altındaki performans seviyesi belirlenir. Belirlenen performans seviyesiyle binanın güçlendirme ihtiyacı konusunda karar verilir.
Yapısal hasar riskini minimuma indirebilmek için riskli olabilecek mevcut yapıların ayrıntılı olarak incelenmesi, gerekiyorsa onarım ve güçlendirme çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Hasarlı yapı elemanlarının (yapılan onarımdan sonra) veya hasarsız yapı elemanlarının performanslarının iyileştirilmesini sağlamak üzere yapılan müdahalelere “güçlendirme” denir. Güçlendirme projesi hazırlanırken; mevcut binanın mimari fonksiyonlarının bozulmaması, projenin ekonomik ve kolay uygulanabilir olması önemlidir. Güçlendirme projesi; tekniğine uygun olarak ve güçlendirme yapı malzemelerinin kullanımında gerekli özen gösterilerek uygulanır.
Betonarme proje tasarımında; emniyet, ekonomi, estetik ve fonksiyonellik tasarımın ana ilkeleridir.İyi tasarlanmış bir projenin doğru uygulamayla anlam kazanacağı göz önünde tutularak; teknik detaylar, işçilik ve malzeme kalitesi gibi konulara inşaa aşamasında gerekli önem verilmelidir.