Binanın Deprem Etkileri Altındaki Performansının Değerlendirilmesi
Mevcut bir binanın yapısal modelinin kurularak analiz edilebilmesi ve deprem etkileri altındaki performansının belirlenebilmesi için, yapıdan 2007 Deprem Yönetmeliği’nde de belirtildiği gibi yeterli bilginin toplanması gerekmektedir. Yapının geometrisi, malzeme özellikleri, hasar durumu, temel sistemi ve zemin özellikleriyle ilgili bilgi edinilmesi amacıyla aşağıdaki çalışmalar yapılmalıdır.
Bina Geometrisinin Belirlenmesi
● Binanın betonarme projeleri mevcut ise, binada yapılacak ölçümlerle mevcut geometrinin projesine uygunluğu kontrol edilir. Proje yoksa, saha çalışması ile binanın taşıyıcı sistem rölevesi çizilir.
● Temel sisteminin belirlenmesi amacıyla yeterli sayıda inceleme çukuru açılır.
Taşıyıcı Sistem Eleman Detaylarının Belirlenmesi
● Betonarme kolonlardaki donatı miktarı ve detaylarının projeye uygunluğunun kontrolü amacıyla her katta 2007 Deprem Yönetmeliği’nde belirtilen sayıdaki kolon ve kirişte pas payı sıyırma işlemi uygulanır. Pas payı sıyrılan kolonlarda gerekli kontroller yapıldıktan sonra sıyrılan bölge onarım harcıyla onarılır.
● Pas payı sıyrılmayan 2007 Deprem Yönetmeliği’nde belirtilen sayıdaki kolon ve kirişte donatı tespit cihazıyla enine ve boyuna donatı sayısı ve yerleşimi belirlenir.
Taşıyıcı Sistem Elemanlarının Malzeme Özelliklerinin Belirlenmesi
● Betonarme elemanlardaki mevcut beton dayanımının tespiti amacıyla her katta 2007 Deprem Yönetmeliği’nde belirtilen sayıda kolondan beton örneği (karot) alınır. Beton örneği alınan bölgeler onarım harcıyla onarılır.
● Betonarme elemanlardaki donatının mevcut durumu ve korozyon seviyesi gözlemlenerek hesaplarda göz önüne alınır.
Zemin Özelliklerinin Belirlenmesi
● Binanın bulunduğu alanın zemin özelliklerini inceleme amacıyla, zemin mühendisliği kurallarına uygun olarak yapılan ve yapı analizi konusunda gerekli olan tüm zemin parametrelerini içeren zemin etüdü çalışması yapılır.
Ön Tespit Çalışmaları
● Binada varsa mevcut hasarların tipi ve oluşum nedenleriyle ilgili gözlemleri kapsamaktadır.
Binanın Mevcut Durumu İçin Yapısal Çözümleme
● Yukarıda anlatılanlar doğrultusunda toplanan bilgiler ve elde edilen laboratuvar deney sonuçlarıyla analiz edilmeye hazır hale gelen yapı, yapısal modeli kurularak analiz edilir.
Binanın Deprem Güvenliğinin Belirlenmesi
● Yapılan analiz ve hesaplar sonucunda binanın 2007 deprem yönetmeliği kapsamında deprem etkileri altındaki performans seviyesi belirlenir. Belirlenen performans seviyesiyle binanın güçlendirme ihtiyacı konusunda karar verilir.